Jeśli rozstrzygam jakiś problem w moich artykułach, bardzo często stawiam warunkowość odpowiedzi. Nie żyjemy przecież w świecie czarno-białym ani binarnym. Nie ma zatem odpowiedzi typu 0/1. Podejście do tego artykułu będzie zatem podobne. Kiedy ważenie wszystkiego tego, co jemy, nie jest przesadą? Czy osoba, która pierwszy raz wchodzi na bieżnie, [...]
Wszyscy wiemy, jak korzystnie na mięśnie wpływa dieta wysokobiałkowa, ale co się stanie, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie będziesz mógł dostarczać takich ilości białka czy trening będzie miał sens? Standardowe zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien [...]
Po menopauzie wzrasta ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, m.in. chorób serca, osteoporozy, cukrzycy, ale także sarkopenii. Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły, która pojawia się w wyniku procesu starzenia. Sarkopenia nie tylko zmienia skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. [...]
Mężczyźni, którzy trenują siłowo, mają niższy poziom tkanki tłuszczowej, niż ci, którzy stawiają na trening aerobowy - bieg, jazda na rowerze lub inne ćwiczenia aerobowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie prowadzili obserwacje pod tym kątem przez 12 lat. Trening siłowy a tkanka tłuszczowa Część z nas uważa, że to trening aerobowy jest najlepszą [...]
Co może być bardziej frustrujące dla osoby chcącej schudnąć niż regularne ćwiczenia i jednoczesne przybieranie na wadze? Dajesz z siebie wszystko, a waga ani drgnie, albo wręcz przeciwnie — zamiast spadać, rośnie... Co się dzieje? Po pierwsze zrozum, że nie wszystkie przyrosty masy ciała to tkanka tłuszczowa. Jeśli przez jakiś czas trenowałeś [...]
Różne rodzaje treningu przynoszą odmienne efekty redukcyjne, jednak największe znaczenie ma i tak stworzenie odpowiedniego deficytu kalorycznego. To daje nam odpowiedź na pytanie czemu większość ludzi regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku [...]
[...] przetworzonego mięsa. Diety roślinne obniżają ryzyko nadciśnienia, chorób serca i niektórych nowotworów, w tym prostaty i raka przewodu pokarmowego. Korzyści dla środowiska Dieta wegetariańska chroni zwierzęta. Przerzucając się na produkty pochodzenia roślinnego, zmniejszamy popyt na produkty zwierzęce. Produkcja pożywienia roślinnego ma [...]
Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
Zrzucenie nadmiarowych kilogramów jest zdrowe dla organizmu. Nie zawsze jednak utrata masy ciała ma same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W [...]
Wiele osób, które chce schudnąć, zaczyna od wielkich rewolucji w swoim życiu. Całkowita zmiana diety, przejście z siedzącego trybu życia na codzienne treningi itp. Nie tędy droga. Jeżeli chcesz schudnąć, nie wprowadzaj w swoim stylu życia drastycznych zmian w zbyt krótkim czasie. Nawet jeśli szybko schudniesz, to jest duża szansa, że jeszcze [...]
Wiele razy słyszeliście, że mięśnie brzucha robimy w kuchni, a nie na siłowni. Niestety jest to nieprawda, a za chwilę powiem Wam dlaczego. Mięśnie brzucha, tak jak każda inna partia wymaga treningu, aby rosnąć i tego nie zmienimy. To, co robimy w kuchni, ma znaczny wpływ na wygląd naszej sylwetki. Jednak przy niskim poziomie otłuszczenia, gdy [...]
Diety wegańskie zyskują z każdym tygodniem coraz większą popularność. Czy jest to uzasadnione? To raczej temat na osobny artykuł. A w tym chciałbym skupić się na kolejnym problemie, który może napotkać sportowiec przechodzący na dietę wegańską. Wpływ kalorii na układ odpornościowy sportowca Warto również podkreślić niebagatelny wpływ, jaki [...]
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]
Czasem w dziale suplementacji na SFD spotykamy się z tematami, w których to autorzy pytają co zrobić, aby zachować jak najwięcej wypracowanych efektów podczas cyklu suplementacyjnego, bazującego na kreatynie. Czy warto zmienić trening? Czy trenować lżej na okres "oczyszczenia organizmu"? Czy zmienić coś w diecie? Jak postępować? Kolejny element [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
Nieaktywność fizyczna jest ważnym czynnikiem mającym wpływ na pojawienie się nadwagi, a później otyłości. W połączeniu z niewłaściwą dietą, brak ruchu może wywołać wiele chorób, w tym cukrzycę. Również wiele rodzajów nowotworów powiązano z otyłością. Brak regularnego treningu powoduje utratę masy mięśniowej wynoszącą od 3% do 8% na dekadę, której [...]
Monitorowanie masy ciała jest istotne ze względów zdrowotnych, ale nie powinno być to Twoją obsesją. Bywają momenty, że trzeba nieco na nią wpłynąć — zredukować, bądź lekko podnieść — a to wcale nie jest takie proste. Owszem są plany żywieniowe i treningowe, ale żeby wiedzieć, czy są one dla nas odpowiednie, należy obserwować, co dzieje się z [...]